• De eindsprint 

  Winnen met nipt meer dan vijfduizend punten. Dat is de laagste winnaarsscore van het seizoen. Afgelopen vrijdag werd niet hoog gekaart door de twintig liefhebbers. Wel een mooi aantal deelnemers waardoor we precies vijf tafels konden vullen. Voor een groot deel weer de vaste namen. De familie Both ontbrak dit keer, daarentegen mochten we Mark uit het hoge noorden weer verwelkomen. En nee Mark, dit was niet je vierde avond dit seizoen, maar pas je derde. 

  Ronde 1 

  De meeste punten in deze ronde werden behaald door Jaap en Rien. Zij kregen het voor elkaar om twee keer in deze ronde alle slagen binnen te halen. Daardoor kwamen ze op het mooie aantal van 1.730. Kees en Mark bleven steken op 1.332.  

  Er waren twee teams die 1.634 punten haalden in ronde 1. Dat waren Sander/John tegen Adriaan/Fred en Gerrit/Greet tegen Johan/Marco. Die laatsten hadden trouwens nog meer punten onderaan de streep kunnen hebben. Het liep tussen Gerrit en Greet goed. Een aantal keren werd de 70 roem gehaald (wat tegenwoordig leidt tot een juichpartij van Greet (eigenlijk mag dat alleen als direct 70 roem wordt behaald en niet als optelling van meerdere roemen Greet 😉). En als ik zo het scoreformulier bekijk, is er toch wel iets mis gegaan. De tweede pot was er een nat geschreven bij Johan/Marco en de tiende bij Gerrit/Greet. Dat is toch raar zou je zeggen, de even potten zouden bij hetzelfde team moeten zitten. Deze fout was in hetzelfde gedeelte van de pot waar er opeens 100 punten verdwenen. Wordt er ook op onze kaartavonden gemold? Na twaalf potten werden er geen 1.944 verdeeld, maar 1.844. Zo te zien was dat nadelig voor Gerrit en Greet.  

  Misschien kwam het doordat er te weinig licht was. Want we moesten wat schipperen met de tafelindeling. Er stond nog een podium in de weg in de toch wel grote kantine van Peursum. En niet zomaar een podium. De omvang van het ‘Peursum’-podium zou niet misstaan bij Pinkpop.  

  Met een beetje passen en meten was het toch gelukt om in de hoek waar de lampen laag hangen vier tafels kwijt te kunnen. Maar helaas konden de tafels nu niet recht onder de lampen. En ruimte om je-kont-te-keren was er ook niet. Dat maakte het lopen naar de bar een mooie uitdaging. 

  Dat probleem speelde trouwens niet aan tafel vijf. Daar waren Albert en Peter aan het kaarten tegen Ilona en Freek. En ondanks de pit die Ilona en Freek haalden, waren het Albert en Peter die met 1.580 wonnen. Geen enkele keer nat, dat zie je ook niet vaak.  

  Ronde 2 

  Ilona was uit op revanche deze ronde en daarin slaagde ze met verve. Aan de zijde van Astrid versloeg ze Jaap en Greet. Waar Greet in ronde 1 geen enkele keer nat was gegaan (als ik het formulier mag geloven), lukte het deze ronde geen enkele keer om erdoor te gaan. En er was ook geen reden tot gejuich met totaal 40 roem. 1.974 tegen 968 was de eindstand. 

  De rest van de aanwezige familie had hetzelfde plan. Adriaan en John wonnen met 1.803 tegen 1.251 dik van Sander en Robert. 

  Albert vond tafel 5 blijkbaar wel een prettige plek, want ook in ronde 2 had hij daar plaatsgenomen. En ook dit keer ging het weer soepeltjes. Hoewel beide teams een pit behaalden waren het toch Albert/Marco die aan het langste eind trokken door van Kees en Rien te winnen met 1.759 tegen 1.433. 

  Hoewel onze postbode het meeste zeurde (leeftijd?) over het beperkte licht waar hij zat, leek dat geen invloed te hebben op zijn spel. Hij en Mark haalden 1.779 tegen Freek en Peter (1.123). 

  Ronde 3 

  John stond na twee potten bovenaan met 3.437. Met ongeveer honderd punten daarachter volgden Albert, Astrid en Ilona. En ongeveer tweehonderd punten daar weer achter had zich een peloton gevormd van vijf man, aangevoerd door Rien. In zijn kielzog zaten Johan, Adriaan, Mark en Marco. 

  Van deze groep was het Johan die als eerste afhaakte voor de prijzen. Samen met Greet haalde hij 1.348 tegen Astrid en Fred (1.484). Astrid zou hiermee een verdienstelijke vierde plaats halen deze avond. 

  Mark kon zijn reis naar de Alblasserwaard niet verrijken met een envelop. De 1.426 die hij met Dicky haalde tegen Albert/Freek (1.516) bracht hem op plaats 7. Albert eindigde op plaats 2. 

  Marco kwam net twintig punten tekort voor de vijfde plaats. Die ging naar Kees. Marco had het dan wel erg druk die laatste pot, want hij moest invallen als schrijver. Nadat alle kaarten al waren verdeeld werd duidelijk dat onze voorzitter geen leesbril bij hem had en daarmee schrijven geen optie was. Dus opeens gingen ‘Zij’ schrijven voor ‘Wij’. Hoewel Marco zo zijn eigen stijl had qua schrijven en punten bijhouden won hij wel (1.477 samen met Peter, tegen 1.325 voor Sander/Frank). 

  Daarmee blijven er nog twee prijzen te verdelen, de eerste en de derde. De derde zou naar John Ophorst gaan. Hij speelde met Adriaan tegen Jaap en Robert. 1.409 tegen 1.523 zorgde ervoor dat hij kelderde van de eerste naar de derde plaats. Adriaan was ondanks dit verlies nog wel de hoogst geklasseerde van de ‘Hoogendoorntjes’. Ilona zou namelijk ver terugvallen na het ruime verlies tegen Rien en Kees. Deze biljartmaten lieten zien ook goed samen te kunnen kaarten, 1.839 tegen 1.143. Dat verlies kwam allemaal in de laatste vier potjes. Daarvoor was de stand nog nagenoeg gelijk. Maar waar Ilona en Gerrit 61 punten bijgeschreven, telden Rien en Kees er 757 bij. Dat was een forse eindsprint die Rien tot 5.002 punten bracht over de avond en daarmee de eerste prijs. 

  Eindstand van de avond 

  Rien Deurloo: 5.002 

  Albert Jansen: 4.855 

  John Ophorst: 4.846 

  Astrid van de Graaf: 4.802 

  Kees Westerhout: 4.604 

   

  Tussenstand competitie 

  Robert van Oenen: 34.832 

  Peter Korevaar: 32.245 

  Freek Griffioen: 32.167 

  Dicky Jansen: 31.391 

  Frank aan de Wiel: 31.235 

   

  De volgende kaartavond is vrijdag 10 mei. Dat is tevens de afsluiter van het seizoen. Dus Albert, niet vergeten je beker mee te nemen! Daar wordt Dicky ook weer blij van. 

   

rfwbs-slide